Ανακαίνιση ισόγειας κατοικίας
Ανακαίνιση ισόγειας κατοικίας
Ανακαίνιση ισόγειας κατοικίας
2013

Πρόκειται για έκταση η οποία βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή «Τερσανάς» στο Ακρωτήρι Χανίων. Το γήπεδο επιφάνειας 3,5 στρεμμάτων είναι σε άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα.
Η κύρια κατοικία επιφάνειας 121 τ.μ. είναι τοποθετημένη κεντρικά και κατασκευάστηκε το έτος 1963 ως παραθεριστική κατοικία. Το 1981, πραγματοποιήθηκε προσθήκη κατ’ επέκταση προκειμένου να προστεθεί ένα υπνοδωμάτιο και ένα μικρό λουτρό.
Το έτος 2013 πραγματοποιήθηκαν εργασίες πλήρους ανακαίνισης, οι οποίες εκτός από την τροποποίηση της εσωτερικής διαρρύθμισης προέβλεπαν, αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης και αντικατάσταση κουφωμάτων, προκειμένου το κτίριο να αναβαθμιστεί ενεργειακά.

Πριν από την ανακαίνιση η κουζίνα και το σαλόνι ήταν δύο διαφορετικοί χώροι και τα δύο υπνοδωμάτια μοιράζονταν ένα κοινόχρηστο λουτρό. Με την κατάργηση του διαδρόμου στο κέντρο της κατοικίας και την δημιουργία ενός ανοίγματος, προέκυψε ένα ιδιωτικό λουτρό στο κυρίως υπνοδωμάτιο και ενοποιήθηκε η κουζίνα με το σαλόνι. Στη θέση μιας δεξαμενής νερού από οπλισμένο σκυρόδεμα δημιουργήθηκε ένα δεύτερο κοινόχρηστο λουτρό κατάλληλο για ΑΜΕΑ. Μεγάλωσαν ορισμένα ανοίγματα προκειμένου να ενισχυθεί η θέα προς τη θάλασσα και η άμεση σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο.
Τα δάπεδα από μωσαϊκά πλακάκια συντηρήθηκαν και στις επιφάνειες όπου χρειάστηκε συμπλήρωμα το δάπεδο, χρησιμοποιήθηκαν λευκά και μαύρα μάρμαρα. Στις ψευδοροφές των ημιυπαίθριων χώρων, της κουζίνας, του χώρου διημέρευσης και του κυρίως υπνοδωματίου, χρησιμοποιήθηκε μπαμπού διαμέτρου 4-6 χιλιοστών. Καταργήθηκαν όλα τα υφιστάμενα σκαλοπάτια προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη, ξεκούραστη και ασφαλής κίνηση για ΑΜΕΑ, εμποδιζόμενα άτομα και παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα Διαβάστε Λιγότερα

Μελετητές:
Γιώργος Καλλιγέρης, αρχιτέκτονας 
Στοιχεία Έργου
Τίτλος: Ανακαίνιση ισόγειας κατοικίας
Θέση: Τερσανάς, Ακρωτήρι Χανίων
Ιδιοκτήτης: Ιδιώτης
Έτος μελέτης: 2013
Έτος αποπεράτωσης: 2015
Εμβαδό οικοπέδου: 3,5 στρ.
Συνολική επιφάνεια: 121 τ.μ.
Παρόμοια έργα
Pilot Amphora Boutique Hotel
Pilot Amphora Boutique Hotel
Porto Antico Apartments
Porto Antico Apartments