Νέα εξοχική κατοικία
Νέα εξοχική κατοικία
2010

Πρόκειται για έκταση επιφάνειας 4 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται εκτός σχεδίου στην περιοχή «Άγιος Ονούφριος» Χανίων. Το γήπεδο, προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς την θάλασσα από τον βορρά, τον κόλπο των Χανίων από τη δύση και τα Λευκά Όρη από το νότο.
Ζητούμενο της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν να σχεδιαστεί μια διώροφη κατοικία, προοριζόμενη για την μόνιμη κατοικία μιας οικογένειας, με δυνατότητα φιλοξενίας επισκεπτών. Κυρίαρχη συνθετική ιδέα αποτέλεσε η τοξοειδής μορφή διαμέσου της οποίας εκτός από την καλύτερη αξιοποίηση της θέας, δημιουργήθηκε ένας προστατευμένος από τους επικρατέστερους ανέμους, υπαίθριος χώρος στο νότο. Το κτίριο, χωροθετείται στο κέντρο του οικοπέδου, στον άξονα ανατολή – δύση, λαμβάνοντας υπόψη τον σωστό προσανατολισμό του με γνώμονα τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Αποτελείται, από τρεις όγκους, συνολικής επιφάνειας 258 τ.μ. Ο κύριος κτιριακός όγκος που είναι ισόγειος, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των άλλων δύο. Βρίσκεται ενδιάμεσα και σε υποχώρηση, με στόχο να ενισχυθεί η προστασία από τους βορειοδυτικούς ανέμους, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι κοινόχρηστες λειτουργίες τις κατοικίας χωροθετούνται στο ισόγειο του κεντρικού όγκου, και περιλαμβάνουν έναν ενιαίο χώρο κουζίνας – τραπεζαρίας, ο οποίος διαχωρίζεται από το σαλόνι – καθιστικό με μια γραμμική σύνθεση επίπλου. Εκατέρωθεν του κεντρικού όγκου, αναπτύσσονται οι ιδιωτικοί χώροι της κατοικίας και το κυρίως υπνοδωμάτιο. Ο δυτικός κτιριακός όγκος περιλαμβάνει το κυρίως υπνοδωμάτιο, το οποίο διαθέτει ιδιωτικό λουτρό και βεστιάριο. Ο ανατολικός όγκος (διώροφος) αποτελείται από δυο υπνοδωμάτια, ένα κοινόχρηστο wc και ένα λουτρό στο ισόγειο και από δυο υπνοδωμάτια με ένα κοινόχρηστο λουτρό στον όροφο.
Χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου, αποτελούν τα μεγάλα νότια ανοίγματα του κεντρικού κτιρίου, τα οποία επιτρέπουν την είσοδο άπλετου φυσικού φωτός στο κτίριο όλο τον χρόνο και ταυτόχρονα ηλιακά κέρδη τον χειμώνα. Κατάλληλα σκίαστρα στη νότια όψη προστατεύουν από τα ανεπιθύμητα ηλιακά κέρδη τους πιο θερμούς μήνες του χρόνου. Στο βορρά, τα ανοίγματα περιορίζονται στο ελάχιστο, προκειμένου να παρέχεται η μεγαλύτερη δυνατή προστασία από τους ανέμους. Ο διαμπερής αερισμός ο οποίος επιτυγχάνεται διάμεσου των ανοιγμάτων σε βορρά και νότο συμβάλει στον δροσισμό του κτιρίου το καλοκαίρι. Το κτίριο επενδύεται εξωτερικά με λιθοδομή, εκτός από τη νότια πλευρά του. Οι δύο κεκλιμένες στέγες θα είναι κατασκευασμένες από εμφανή από το εσωτερικό ξύλινα ζευκτά και επενδυμένες με φύλλα χαλκού.
Ο περιβάλλον χώρος του οικοπέδου φυτεύεται με τοπικά φυτά και δέντρα και διαμορφώνεται κατάλληλα με υπαίθρια καθιστικά και σκίαστρα. Μεγάλο μέρος του οικοπέδου παραμένει αδιαμόρφωτο, ώστε να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον της περιοχής αναλλοίωτο.

Διαβάστε περισσότερα Διαβάστε Λιγότερα

Μελετητές: 

Γιάννης Καλλιγέρης, Γιώργος Καλλιγέρης, αρχιτέκτονες , Νίκος Καλλιγέρης, πολιτικός μηχανικός

Στοιχεία Έργου:

Τίτλος: Κατοικία στον Άγιο Ονούφριο Χανίων

Θέση: Άγιος Ονούφριος Χανίων, Κρήτης

Ιδιοκτήτης: Ιδιώτης

Έτος μελέτης: 2010

Εμβαδό οικοπέδου: 4.065 τ.μ

Συνολική επιφάνεια: 258 τ.μ.


Παρόμοια έργα
Ξενοδοχείο Κάλλιστον
Ξενοδοχείο Κάλλιστον
Κλασσικού τύπου 5 αστέρων
Plakias Bay Hotel
Plakias Bay Hotel